logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   

Schematische tekening over watergebruik in de huishouding

 

tekening watergebruik huishouding

 
   
 
   

Zoekt u illustraties als deze?
Idiomorf is gespecialiseerd in het overbrengen van kennis met illustraties en animaties. Onze technische illustraties en animaties kunnen veel verheldering brengen over energie besparende toepassingen in het huishouden. Tekeningen maken het mogelijk om complexe informatie beter te begrijpen. Dit bespaart uw doelgroep moeite en tijd. Deze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Energie is duur.
Soms kunnen eenvoudige ingrepen een gebouw verduurzamen en woonhuis veraangenamen. Bovenstaande tekening gaat over gebruik van regenwater in en om het huis. Deze tekening is uit een reeks over energie besparende toepassingen in het huishouden.

Gemiddeld persoonlijk water gebruik van 100 liter per dag.

Zodra we in het buitenland op vakantie zijn weten we het weer. Dan is water uit de kraan lang niet altijd veilig om te drinken. We slaan massaal grote flessen water in. Nederlandse waterleidingbedrijven beweren dat leidingwater net zo lekker en minsten zo gezond is als bronwater uit de fles.  Het is in ieder geval fors goedkoper. Bij waterleidingbedrijf Vitens betalen we circa 0,001 cent per liter. Bij een gemiddeld persoonlijk water gebruik van 100 liter per dag – wassen douchen, thee, koffie en toilet - zijn we een dubbeltje kwijt. Daar komen nog de wasmachine (55 liter per keer) en afwasmachine (ruim 18 liter per keer) bij. Even in bad liggen vergt rond de 110 liter.

Drink water is toch eigenlijk schaars.
Die lage waterprijs heeft een keerzijde. We gaan onvoldoende zuinig om met deze van levensbelang zijnde grondstof, die Vitens van 20 tot 200 meter diep uit de aarde pompt. En tussen de 200 en 10.000 jaar oud is. Alleen al om die antieke waarde zou je er zuinig mee willen omgaan.  Belangrijker is te beseffen dat goed, zoet water toch eigenlijk schaars is. De hele wereld mag dan minstens 1,4 miljard kubieke meter water bevatten, maar besef dan wel dat 97 procent zout is en het merendeel van het zoetwaterreservoir zit opgesloten in poolijs.   Zolang water in ons land zo goedkoop blijft zullen we vooral uit zorg voor ons milieu waterbesparend bezig zijn.

Waterbesparende douchekop
We worden steeds inventiever in waterbesparing. De waterbesparende douchekop is al redelijk populair.  Het scheelt gauw 14 liter water per minuut plus de energie om het water op te warmen. Er zijn verschillende systemen in omloop. Zij hebben gemeen dat door extra luchttoevoer het water met grote druk naar buiten komt. Dit geeft  bij weinig water al het gevoel van een stortbui.  Het effect is vergelijkbaar met de doorstroombegrenzers met een schuimstraalmondstuk die standaard al op veel keukenkranen zitten. Het mondstuk zorgt voor een volle straal door er lucht aan toe te voegen.  De waterbesparende douchekop wordt vaak afgeraden bij  gebruik van geisers en cv’s zonder waterreservoir.  Met een vanafprijs van €9 is er redelijk snel financieel voordeel te behalen, vooral als de besparing op gas wordt meegewogen.  Thermostatische mengkranen zijn fors duurder. Die brengen watertemperatuur direct op de gewenste temperatuur. Dit scheelt in vergelijking met normale kranen gauw 40 procent aan water en 10 procent aan gas.

Jaarlijks circa  80.000 liter regenwater op het dak van een huis
We spoelen onze toiletten door met kostbaar drinkwater. Dat hoeft helemaal niet.  Regenwater is een goed alternatief. Volgens deskundigen valt er  jaarlijks circa  80.000 liter regenwater op het dak van een huis. Het type dak en de helling ervan bepalen de wateropbrengst. Een schuin dak met bitumen of dakpannen levert het meeste water op. Voor de opvang  zijn ‘waterputten’ van kunststof of van beton met een capaciteit van 4000 tot 6000 liter beschikbaar. Een bij voorkeur zelfreinigend filter keert voor de opslag al stof en bladeren. Vanuit de ondergrondse opslag zal een apart buizensysteem naar de toiletten moeten worden aangelegd. Daarnaast is er een overloop nodig om overtollig regenwater in de sloot of vijver te laten lopen. Voor €3500 is er een compleet systeem (kunststoftank, filter en pomp) verkrijgbaar. Daar komen voor mensen met twee linker handen nog de kosten bij van de kraan, loodgieter en elektricien. Voor uitsluitend gebruik voor de tuin is een regenton voldoende. Een ton van 100 liter spaart gauw 3500 liter leidingwater uit.

Regenwater is verre van schoon
Te allen tijde moet voorkomen worden dat het regenwater met drinkwater in aanraking komt. Ons huidige regenwater is verre van schoon. Via de lucht komen zware metalen als cadmium, chroom, kwik, lood en zink in het water terecht, zo rapporteert het rijksonderzoeksinstituut RIVM. Onder druk van Europa wordt de lucht steeds schoner, maar gezond kun je regenwater nog niet noemen. Via het dak komen onder meer zand, mosjes en insecten in het water terecht. Tot slot doen bacteriën in de tank hun best. Maar voor de wc of het besproeien van de tuin is dit geen probleem.

Hergebruiken van vuil water
Het doorspoelen van een toilet vergt bijna 8 liter water. Bij systemen met een spaarknop halveert de hoeveelheid. Gusavberg heeft een toiletpot ontwikkelt waarbij 2,5 tot 4 liter water wordt gebruikt. Een dubbel buizensysteem zorgt voor een vacuüm die op zijn beurt voor een continue stroom tussen de toiletpot en het riool. De grote zuigkracht is voorkomt verstoppingen, belooft de fabrikant. Producenten van sanitair brengen ook combinatiesets op de markt. Het water verdwijnt dan na het handen wassen in een reservoir van het toilet. Een prachtig voorbeeld van hergebruik van water. Er zijn zelfs hele tanksystemen te koop om water uit de keuken, douche en wasmachine op de vangen, te reinigen en te hergebruiken.  

All rights reserved. © Idiomorf infographics