logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Technische animatie over de werking van een gaswasser machine  

 
 
 
   

Technische animatie over luchtreininging
Tijdens industriŽle processen komen vaak giftige of bijtende stoffen vrij. Deze stoffen vormen een gevaar voor de werknemers, of een bron van klachten voor de omwonenden. Meestal is deze productie dan ook aan strenge milieunormen gebonden, en is men van rechtswege verplicht om een oplossing te vinden. Hiervoor zijn diverse machines ontwikkelt die deze stoffen uit de lucht halen, of neutraliseren door een schekundige reactie.

Bovenstaande animatie laat op een eenvoudige manier zien hoe het technisch systeem van een gaswasser werkt. Deze animatie toont in een dwarsdoorsnede wat er binnenin voor chemische processen afspelen.

Gaswasser
De opdrachtgever van deze animatie is fabrikant van luchtreinigende machines. Om de functie van deze verschillende machines onderling beter te begrijpen heeft Idiomorf infographics hiervan een reeks animaties gemaakt. Met het maken van deze technische animaties is nadrukkelijk gelet dat de werking van deze machines duidelijk wordt uitgelegd. Hierdoor komt beter naar voren waarin de onderlinge werking en dus de toepassing van deze industriële machines verschilt.

Elke animatie over de werking van deze machines voor dit project is maatwerk, ontworpen om de functie van een specifiek technisch en chemisch proces helder te krijgen. Deze animaties vormen door de technische visualisering een onmisbaar belang bij de aanschaf van deze industriële machines. Hierdoor zijn klanten van deze machinefabrikant beter geïnformeerd over het rendament, kosten en werking.

Onze specialiteit is uitleg geven aan complexe wetenschappelijke, technische en chmische processen met eenvoudige illustraties en animaties. Vaak werkt dit enorm verhelderend bij technische presentaties of educatieve doeleinden als
e-learning en bedrijfs cursussen. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media. Op deze website staan een aantal voorbeelden van illustraties en animaties over diverse technisch wetenschappelijke onderwerpen. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Gaswassers worden voornamelijk bij industriŽle processen gebruikt om de lucht (gas) te ontdoen van bepaalde schadelijke stoffen. Bij een gaswasser wordt gebruik gemaakt van filteren van de lucht door absorptie. Het doel van een gaswasser is het neutraliseren van van een of meerdere verontreinigende chemische stoffen in een (industriŽle) lucht- of afgasstroom. De werking berust op het in contact brengen van de afvalstroom met een vloeistof (scrubbervloeistof). De scrubbervloeistof neemt een deel van de (schadelijke) gasstroom op door absorptie. Deze gaswasser machine is de meest toegepaste uitvoering. De te reinigen luchtstroom gaat van onder naar boven en het waswater valt van boven naar beneden. Een eenvoudige en voordelige constructie waarbij alle benodigde elementen aan de waskolom in deze machine zijn opgenomen. De opbouw bestaat in vele gevallen uit kolomdelen met flensverbinding. 

Onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om teer te verwijderen uit productgas. Dat is gas dat ontstaat door biomassa te vergassen. Teer kan namenlijk de installaties verontreinigen en beschadigen en tevens het proceswater vervuilen. Omdat teer uit verschillende organische componenten (voornamelijk aromatische verbindingen) bestaat is het lastig om deze uit het gas te verwijderen. De onderzoekers zijn erin geslaagd om machines te ontwikkelen die dit technische probleem op lossen. Ze begonnen medio 2001 met de ontwikkeling van een nieuwe gasreinigings machine genaamd OLGA (olie-gaswasser), dat inmiddels is beschermd met een patent.