logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Verschil tussen lumbaalpunctie en ruggenprik  

 
Copyright 2011, BSL Praktijk Atlas  
 
   

Zoekt u illustraties als deze?
Wij hebben voor klanten als deze een grote verscheidenheid aan medische voorlichtings illustraites en medische animaties als deze gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Dit bespaart u geld en de eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.

Mocht u vragen hebben over onze expertise, neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.

Lumbaalpunctie voor onderzoek
Deze tekening is gemaakt voor BSL Praktijk Atlas en laat zien hier een lumbaalpunctie geplaatst wordt. Bij een lumbaalpunctie (ook wel spinaalpunctie) wordt voor onderzoek wat van het vocht, dat om de hersenen en het ruggenmerg zit (de liquor cerebrospinalis), uit het lichaam gehaald. Dit wordt gedaan door met een dunne holle naald van ongeveer 10-15 cm lang tussen de lendewervels door te prikken tot in de liquorruimte en vervolgens daar wat van af te tappen. Meestal worden er 2 of 3 buisjes afgenomen, ieder met enkele druppels voor de verschil.

Ruggenprik als verdoving
Bij een ruggenprik spuit de anesthesist verdovende vloeistof tussen de ruggenwervels. Meestal wordt de huid eerst plaatselijk verdoofd. Vaak voel je dan de ruggeprik zelf nauwelijks meer. Al snel worden je onderlichaam en benen gevoelloos. Soms ben je wat misselijk als gevolg van een bloeddrukdaling. Bij een ruggenprik maak je de geboorte van je kind bewust mee, en al tijdens de operatie kun je jouw kindje zien, horen en aanraken. Je hebt tijdens de operatie geen pijn; wel voel je soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd. De afbeelding laat zien hoe een ruggeprik geplaatst wordt.

Zoekt u illustraties als deze?
Wij hebben voor klanten als u een grote verscheidenheid aan medische tekeningen en medische animaties als deze gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Dit bespaart u geld en de eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.