logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   

Illustrator tekent handleiding voor cursusmateriaal tuinonderhoud

 

 

Zoekt u een illustrator die dit soort tekeningen kan maken? Neem contact met ons op voor een afspraak.
Voor een opdrachtgever in tuinonderhoud hebben wij een serie tekeningen gemaakt. Dit voorbeeld laat een instructie tekening zien hoe een boom het beste geplant kan worden. Hierbij hebben we informatie gebruikt van verouderde tekeningen. Het kan best nuttig zijn om eerder gemaakte illustraties te laten 'screenen'. De laatste tijd zijn er veel nieuwe tekenmethoden bijgekomen. Ook de diversiteit aan mediamiddelen zoals internet, grafische interfaces op en CD-rom is sterk gegroeid. Deze ontwikkeling geeft ook mogelijkheden voor interactieve animaties, waarbij de gebruiker zelf bepaald welke informatie op dat moment nodig heeft. Wij beoordelen dan of de betreffende illustratie(s) bij de uitstraling past van het onderwerp/ medium, en op welke punten het verbeterd zou kunnen worden. Aan deze beoordeling zijn geen kosten verbonden. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Handleiding over (ver)planten van bomen
Het verplanten van bomen is een hele operatie. Het valt voor een boom niet mee van de boomkweker ineens op een heel andere plek in de natuur te moeten staan, in heel andere grond, onder heel andere omstandigheden. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Goede biologie informatie met natuur tekeningen kunnen veel dankbare informatie geven. Zij geven stap voor stap de handelingen aan die nodig zijn zodat de wortels snel kunnen hergroeien. Hierdoor heeft de boom het minst te lijden van de verplaatsing. Bovenstaande illustratie geeft met een aantal tekeningen een instructie weer hoe dat het beste kan.

Wat is de beste manier om kleine bomen te planten?
Bij goede tuinverzorging komt veel kijken. Van handige bemestingtips voor de moestuin tot verzorging en snoeitips voor de heesters. Wanneer is de beste tijd? En hoe verzorgt u de beplanting? Hoe plant u fruitbomen? De tuinaarde waarin de boom geplant wordt is in de meeste tuinen redelijk tot goed, omdat er meestal wel een natuurlijke cyclus in de tuin aanwezig is. Blad van de bomen of heesters vercomposteren. Als dit niet het geval is dan kan er bij de tuincentra de grond gehaald worden die hiervoor nodig is. Als de grond geschikt is voor het planten van een boom dan kan er een plantgat gegraven worden. Het plantgat moet ruim zijn, zodat de wortels niet geknikt of gedraaid in het plantgat worden geplaatst. Maak het plantgat niet tot op het grondwater, want dan bestaat er een kans dat het boomgat vol met water gaat lopen. Als de wortels in aanraking komen met het grondwater dan verrotten de wortels. Een jonge boom die pas geplant is, heeft extra steun en bescherming nodig. Het plaatsen van een boompaal (paal naast een boom) is een goed oplossing hiervoor.

Verplanten van oude bomen
Als oude bomen plaats moeten maken voor een andere bestemming van de ruimte, kunt u ze laten verwijderen. Maar daarmee gaat een jarenlange historie van groei en ontwikkeling verloren. En misschien wel een bijzondere boom die het waard is om behouden te blijven.

Het verplanten van een volwassen boom, begint – als u het goed wilt doen – al enkele seizoenen van tevoren. Het snijden gebeurt gefaseerd en op de juiste afstand uit de stamvoet van de boom de wortelkluit rond de boom af en dienen wortelgroeistimulerende meststoffen toe. De kans dat een boom aanslaat op de nieuwe locatie wordt namelijk grotendeels bepaald door de kwaliteit van de wortelkluit! Een andere factor is de toekomstige groeiplaats. De grond en verbeteren de groeiplaats wordt eerst grondig onderzocht alvorens de juiste grond en/of meststoffen toe te voegen. Na het daadwerkelijke verplanten (waarbij wij ook het transport verzorgen) geven we de boom de nodige nazorg. Het uitgangspunt is dat de boom er op vooruit moet gaan ten opzichte van zijn oude standplaats.