logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Pictogrammen voor thematische kartografie  
 
Copyright 2009, Idiomorf infographics  
 
   

Zoekt u pictogrammen als deze?
Wij hebben voor klanten als deze een grote verscheidenheid aan pictogrammen en iconen gemaakt voor kartografisch gebruik. Op deze webste ziet u enkele voorbeelden hiervan. Onze pictogrammen maken het mogelijk om overzicht te houden en de betekenis van een geografische ligging over te brengen. Zo is de eindgebruiker goed geïnformeerd over wat deze onderweg tegen kan komen. Onze tekens kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

pictogrammen voor kartografie
Bij een aantal grote kartografische projecten is er gebruik gemaakt van pictogrammen in het ontwerp. Een universe taal in bewegwijzering (Sign Graphics). Deze tekens zijn gebruikt voor routekaarten en een digitale routeplanner variant. De kartografische embleem zijn gestileerd en zeer eenvoudig van opzet. Kunstig design of romantiek wordt vermeden. Deze symbolen zo ontworpen dat als ze heel klein worden afgebeeld toch herkenbaar zijn.

Uitleg van pictogrammen
Het symbool met het fotofoestel geeft op de kaart een bezienswaardige plek aan. Op de plaats waar het teken van de thee kop is afgebeeld bevind zich een café restaurant of cafetaria. Het tempel icoon geeft de plaats van een muzeum aan. Het kruis met bed symbool duidt op de aanwezigheid van een ziekenhuis, EHBO-post of andere instelling voor medische verzorging. Het gereedschap met fiets symbool geeft de plaats aan waar een fietsenmaker of reparatiewerkplaats voor fietsen aan. Het mes en vork symbool duidt op een restaurant. De pictogram van een auto geeft een parkeerplaats aan. Het treinsymbool een station. De cirkel met nummer geeft de route en richting aan op de routekaart.

De Door de cultuurverschillen tussen Europa en Japan heeft het maken van pictografische diagrammen een zeer inspirerende werking. Diverse aspecten van wayfinding (bewegwijzering) worden vanuit een ander oogpunt benaderd, dit kan een ogenopende werking hebben.

Voor het goed functioneren van een plattegrond/ wegenkaart of routing is een duidelijke en degelijke signalisatie onmisbaar. Het probleemloos localiseren van een restaurant op werkplaats zal dankzij deze extra informatie vlot verlopen door consequente toepassing van deze beeldtekens. Kartografische tekens kunnen ook onderdeel uitmaken van uw huisstijl en reclameuitingen. Een effectieve zichtbaarheid en snelle herkenning van de bewegwijzering is bijvoorbeeld in een noodsituaties erg belangrijk.
Ook op gebied van software applicaties voor digitale routeplanners wordt veel gebruik gemaakt van beeldende informatieoverdracht met iconen.

Pictogram komt uit het Latijn. Picto komt van 'pictus' of in het Nederlands: Schilderkunst, geschilderd'. Gram komt van 'gramma' ofwel letter'. Een voordeel is dat deze beeldtaal meer universeel is, te begrijpen voor mensen uit verschillende taalgebieden. Pictogrammen worden ook veel toegepast op treinstations, vliegvelden e.d. Deze univormiteit is ook goed toepasbaar voor plattegronden. Een ander voordeel kan zijn een grotere overzichtelijkheid. Met deze signgraphics (ook wel iconen geheten) is rekening gekouden met digitale weergave en blijven daarom ook op computerschermen duidelijk zichtbaar. Dit is met name essencieel bij digitale routeplanners.