Idiomorf infographics  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation        
 
Pictogrammen, symbolen, grafieken en diagrammen
technische pictogramen   medische pictogram   kartografische pictogram   educatieve pictogram
Bewegwijzering met
pictogrammen
  Medische risicofactoren
pictografisch
  kartografische sym-
bolen voor routeplanner
  Signgraphics voor
cursusmateriaal
 
     
             
 
 
   

Pictogrammen
Deze overzicht pagina geeft toegang tot een portfolio van pictogram stijlen. In de praktijk is van elk symbool de betekenis omschreven in een legenda. Vaak vindt u ook nog aanvullende informatie over extra voorzieningen of andere informatie die belangrijk kan zijn voor de betekenis van symbolen. 

Pictogrammen; symbolen; icomen en verkeerstekens worden ontworpen om complexe mededelingen in één oogopslag over te brengen. Je moet daarvoor wel de denktrant van de ontwerpers ervan kunnen volgen. Bijvoorbeeld is er met de modernisering van een nieuw verkeersbord een wandelaar, een auto of een fiets opgenomen. Vreemd genoeg blijft op het bord voor een spoorwegovergang nog steeds een stoomlocomotief afgebeeld. En dan te bedenken dat de meeste kinderen zo'n ding alleen uit oude westerns en pretparken herkennen.   Er is geen gedefinieerde scheiding tussen een pictogram en een infographic als informatieve illustraties. In het woordenboek staat pictogram beschreven als: "aanduiding door een afbeelding". Deze afbeelding duidt op een locatie; handeling of waarschuwing. Het is een geabstraheerde weergave van een object of situatie, die toch makkelijk herkenbaar is. Pictogrammen kunnen de gebruiker aanzetten tot het doen van (of het verbieden van) een handeling ; instructief: 'U mag hier niet inhalen' (verkeersbord), 'u moet hier linksaf' (verkeersbord), 'werp hier uw munt in' (NS pictogram). Of locaties aanduiden: 'hier kunt u kaartjes kopen' (NS pictogram), 'daar staat het informatie paneel' (NS pictogram), 'linksaf zijn de treinen' (NS pictogram). Infographics worden ook wel gegroepeerd onder de naam beeldstatistiek. Over beeldstatistiek schrijft het woordenboek: "statistiek waarbij de onderwerpen door schematische afbeeldingen of gemakkelijk herkenbare symbolen zijn aangeduid en de getallen of hoeveelheden door het aantal malen dat het symbool wordt getekend". Zowel pictogrammen als infographics zijn vormen van informatie overdracht benutten de eindeloze mogelijkheden die de visuele beeldtaal aan de gebruiker en de ontwerper biedt. Er is een grote diversiteit aan verschillende uitingen die allemaal onderdeel zijn van informatie ontwerpen die gebruikmaken van beeldtaal.

Pictogram komt uit het Latijn. Picto komt van 'pictus' of in het Nederlands: 'geschilderd'. Gram komt van 'gramma' ofwel 'letter'. Een voordeel van beeldtaalgebruik is dat deze meer universeel is en daarom te begrijpen voor mensen uit verschillende taalgebieden. Deze grafische tekens worden veel toegepast op treinstations, vliegvelden e.d. en kunnen wijzen op gedragsregels bij gevaar. Ook verkeersborden zijn een vorm van signgraphics. Een ander voordeel kan zijn een grotere overzichtelijkheid. Pictogrammen (ook iconen geheten) worden daarom ook veel toegepast op computerschermen. Chinese karaktertekens bevatten een klein percentage pictogrammen, die men niet mag verwarren met 'ideogrammen'. Een variant op een pictogram is een logo. Dit beeldmerk verschilt met pictogram en icoon omdat het meestal ontworpen is in meerdere kleuren en dat er vaak een huisstijl gekoppeld is aan een logo. Nog een belangrijk kenmerk waarin logo's zich onderscheiden met pictogrammen en iconen is dat vaak tekst, bijvoorbeeld een merknaam, is geïntegreerd in het beeldmerk.

Idiomorf infographics is nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van diverse pictogramsystemen voor onder andere een training en coachingbureau, een computerprogramma interface, bewegwijzering van gebouwen, signalering van handleidingen en een medische atlas voor patiënten. Inmiddels zijn er beeldtekens voor circa 1.500 begrippen, in categorieŽn zoals medische aandoeningen, training activiteiten, executive coachingtrajecten, instructie begeleiding voor computerprogramma's. Op basis van deze pictogrammen draagt Idiomorf infographics bij aan een optimaler gebruik van het product waarvoor deze is bedoeld en als ondersteuning bij de dagelijkse communicatie en beeldtaal verwerving.