logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Medische instructie animatie over Arthroscopie  
 
 
 
   

Medische instructie animatie over Arthroscopie (kijkoperatie)
Deze pagina toont een animatie over een medische instructie hoe met behulp van een arthroscoop in een polsgewricht gekeken kan worden. De instructie animatie is gemaakt in opdracht van een ziekenhuis in Amsterdam. Met dergelijke medische animaties kunnen studenten zich beter voorstellen hoe een behandeling uitgevoerd wordt.

Zoekt u animaties als deze ?
Wij hebben voor opdrachtgevers als deze een grote verscheidenheid aan medische tekeningen en medische animaties als gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden van animaties op deze website. Onze medische animaties; pictogrammen en tekeningen maken het mogelijk om medische behandelingen beter te begrijpen. Hierdoor wordt veel tijd bespaard. Deze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

De kijkoperatie (artroscopie)
Als men een aandoening in de pols heeft, kan de orthopedisch chirurg een kijkoperatie adviseren om een betere diagnose te kunnen stellen. Bovenstaande medische animatie is bedoeld als studiemateriaal en toont stapsgewijs hoe de ingreep uitgevoerd wordt.

Voorbereiding op het medisch onderzoek
Voor dit onderzoek geldt geen speciale voorbereiding. Een arthroscopie is een kijkoperatie. Er wordt met een buis (arthroscoop) in de pols gekeken. Via een camera kan de orthopedisch chirurg dit op een monitor volgen. De operatie wordt uitgevoerd via een klein steekgaatje (incisie) van ongeveer een centimeter. Via een sneetje gaat de arthroscoop met spoelvloeistof naar binnen.

Tijdsduur van de kijkoperatie
Anders dan het fragment van de medische instructie animatie laat zien duurt het onderzoek ongeveer 10 tot 25 minuten.

Verloop van de medisch animatie over Arthroscopie (kijkoperatie)
In de meeste gevallen is de patiënt opgenomen in het ziekenhuis. Hier wordt de patiënt door de laborant verder begeleid naar de onderzoekskamer. De patiënt heeft een ziekenhuis jasje aan, dat tijdens het onderzoek mag aanblijven. Het dragen van een hemd of T-shirt is ook toegestaan. Vervolgens gaat de patiënt liggend plaatsnemen op de onderzoekstafel. De medische animatie laat niet zien dat een verdoving (xylocaine) in de pols gespoten wordt, zodat men geen last heeft van het inbrengen van de arthroscoop. Hierna komt de patiënt op de rug te liggen, met de bovenarm omhoog en de middelvingen en ringvinger ingeklemt in vingerklemmen. Hierdoor wordt de pols uitgerekt zodat de wortelbeentjes van elkaar komen. Hierdoor wordt het mogelijk om een vloestof in te spuiten tussen de handwortelbeentjes net boven het punt van Lister. Doordat de pols wordt opgerekt is het makkelijker de arthroscoop in te brengen.

Positie van arthroscoop
Nadat de arthroscoop door de pols naar binnen is gekomen, kan er in het gewricht gekeken worden. Tijdens het inbrengen van de arthroscoop wordt de positie van de arthroscoop gecontroleerd.

De hand wordt opgehangen met de middelvingen en de ringvinger aan een standaard, waaraan een gewicht wordt gehangen. Hierdoor rekt de pols uit en ontstaat enige ruimte in het polsgewricht. Na het maken van een kleine huidsnede (incisie) van minder dan 1 cm aan de bovenkant (handrugzijde) van de pols wordt een klein kijkinstrument (optiek, arthroscoop) met een doorsnede van 6 mm ingebracht. Met behulp van een camera wordt het beeld vergroot op een beeldscherm afgebeeld.

Inspecitie van de pols
De pols wordt volgens een vast schema geïnspecteerd. Via een drietal (of viertal) kleine incisies wordt de artroscoop in verschillende posities geplaatst om alle structuren binnen het pols gewricht te beoordelen. Diverse instrumenten kunnen via dezelfde incisies worden ingebracht om bepaalde afwijkingen te behandelen.

Soms wordt de arthroscopie (kijkoperatie) met een operatie gecombineerd waarbij de pols wordt opengemaakt. Na de arthroscopie worden de wondjes verzorgd met een hechtpleister of hechting. 

Pijnbehandeling na de kijkoperatie
Bij pijn na de kijkoperatie werkt een eenvoudige pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) vaak voldoende. In verband met infectiegevaar moeten de wondjes droog blijven tot ze gesloten zijn (meestal na drie dagen).