logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Plaatsing van een implantaat  
 
Copyright 2011 BSL Praktijk Atlas  
 
   

Exploded view tekening van een vaste brugconstructie op zes implantaten in de geresorbeerde onderkaak. De medische illustratie is gemaakt om patiënten voorlichting te geven over implantaten in verband met lage kaakhoogte. De brug wordt met schroeven vastgezet. De schroefopeningen vallen in het linguale gedeelte en zijn dus onzichtbaar.

De levensduur van implantaten neemt toe naarmate de kennis en ervaring in de implantologie toeneemt. In de onderkaak functioneren in ca. 96 van de 100 gevallen de implantaten na tien jaar nog probleemloos. De prognose in de bovenkaak ligt met 93% wat lager. De oorzaak van dit verschil ligt in de wat brozere structuur van het bot in de bovenkaak. De levensduur van een implantaat is ook afhankelijk van hoe het onderhouden wordt. Het is belangrijk dat een implantaat goed wordt schoongehouden. Verder heeft roken een negatieve invloed op de levensduur van de implantaten.

Zoekt u illustraties als deze ?
Wij hebben voor deze opdrachtgever een grote verscheidenheid aan tandheelkundige tekeningen en animaties gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Dit bespaart u geld ende eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.

Neem contact met ons op voor een afspraak.

Een implantaat van titanium heeft een buitenoppervlak van titaniumoxide of hydroxyapatiet dat buitengewoon biocompatibel is. Dat wil zeggen dat het bot het als het ware als lichaamseigen beschouwt en daar graag tegenaan wil groeien. Hierdoor is de kans op afstoten door het lichaam zeer klein.

Het kan wel voorkomen dat er bepaalde agressieve bacteriën in de mond aanwezig zijn, die zich aan het oppervlak van het implantaat hechten en zo een ontstekingsreactie van het omringende tandvlees veroorzaken waardoor het houvast verloren gaat. Deze bacteriën dienen dan ook door adequate mondhygiëne en eventuele antimicrobiële therapie te worden bestreden.

Het succes van een implantologische behandeling hangt van een aantal factoren af:
- Er dienen geen ernstige gezondheidsproblemen te zijn, zoals recente bestraling van het hals-hoofd gebied, slecht ingestelde suikerziekte of gebruik van bepaalde geneesmiddelen (corticosteroïden).
- Osteoporose hoeft geen bezwaar te zijn maar maakt het wel vaak noodzakelijk om een wat langere ingroeifase aan te houden
- Bij slechte mondhygiëne, roken of tandenknarsen is de kans op problemen aanzienlijk verhoogd
- Bij ontstoken tandvlees is implanteren niet verantwoord. Als er tandvleesproblemen zijn moeten die eerst grondig behandeld worden. Dit kan door uw eigen tandarts of een specialist (parodontoloog) gedaan worden.