logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Instructietekenaar voor een technische cursus Veilig Hijsen en Heffen  

 
Copywright 2010, Idiomorf infographics  
 
   

Zoekt u illustraties als deze ?
Deze instructie tekening hebben wij getekend voor een schriftelijke cursus. Voor klanten als deze hebben wij een grote verscheidenheid aan lijntekeningen gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om lesstof beter te begrijpen. Dit bespaart u moeite en de eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media. Bent u genteresseerd in onze tekeningen of zijn er vragen?
Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Handleidng veilig hijsen.
Deze tekening is gemaakt voor een instructie voor veilig hijsen en heffen op de werkvloer voor educatieve uitgeverij PBNA. Hierin wordt ingegaan op de begrippen en wettelijke bepalingen en voorschriften.
Het is de bedoeling medewerkers kennis en vaardigheden bij te brengen om veilig en verantwoord te werken met hijs- en hefapparatuur.
Het cursusmateriaal is met name bedoeld voor hen die werkzaamheden uitvoeren waarbij gebruik wordt gemaakt van hijs- en hefapparatuur zoals bijvoorbeeld een bovenloopkraan.
Met technische illustraties in het theoretische gedeelte wordt diverse wet & regelgeving, veiligheidsvoorschriften, werken met seinen en code's, zichtsbeperkingen en bediening in beeld gebracht. Zo ook controle van technische staat en keuringen, voorschriften / certificaten hulpmiddelen. Het cursusmateriaal waarvoor deze wireframe tekeningen gemaakt zijn is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk.
Verder worden productgroepen in deze cursus speciaal doorgenomen. Het betreft hijsbanden, staalkabel, kettingwerk, speciaal hijsgereedschap, takels, balken en loopkatten. Aandacht wordt besteed aan de periodiek inspectie, afkeurmaatstaven en certificaten. Ook het veilig aanslaan van lasten wordt onder de aandacht gebracht.

Arbo-wet
De Arbo-wet eist dat medewerkers die gebruikmaken van hijswerktuigen een opleiding hebben gevolgd. Dat geldt niet alleen voor de medewerkers die de middelen dagelijks gebruiken, maar ook voor medewerkers die incidenteel van deze middelen gebruik maken.
Bij gebruik van hijswerktuigen en hijsgereedschappen is een belangrijk deel van de bedrijfsongevallen te wijten aan onveilig en/of onjuist gebruik. De persoonlijke veiligheid van uw werknemers staat dus op het spel! Slecht gebruik leidt bovendien tot beschadigingen, tijdverlies en ontevreden klanten, of zelfs verlies van klanten.
Het is dus niet alleen verplicht, maar ook voor de veiligheid en voor het doelmatig gebruiken van de middelen van groot belang dat de medewerkers goed zijn opgeleid.

Nieuws
Een zweeds bedrijf heeft een nieuw hijssysteem voor de transportwereld ontwikkeld. De componenten van het systeem vallen op de Europese markt in de trekveiligheidsklasse 8+. De viersprong voor het hijsen van containers heeft maar drie componenten: een topschalm en twee tweesprongkoppelingen met ingebouwde inkortfunctie van de haken en ogen. Het aanslaan en uitbalanceren van de last neemt weinig tijd in beslag. De inkortsparingen zijn zo gemaakt dat het onmogelijk is een sterke ketting te gebruiken met een zwakkere haak. Met het nieuwe hijssysteem kan de gebruiker ook onmogelijk nog onjuist koppelen.