logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Infographic over energiebesparende maatregelen met duurzame bouwmaterialen  

 
   
 
   

Zoekt u illustraties als deze?
Wij hebben voor deze uitgever van wetenschappelijke publicaties een reeks voorlichting infographics gemaakt over energiebesparende maatregelen met duurzame bouwmaterialen. Met deze exploded viewtekening begrijpt de lezer van dit vakblad beter wat duurzaam bouwen inhoudt. Ook toont de overzicht tekening welke enegrie besparing allemaal mogelijk is met duurzame bouwmaterialen. Deze opdrachtgever heeft ons deze illustratie laten maken om te zorgen dat de lezer goed ingelicht is over de oplossingen van enegrgiebesparing en welke bouwmaterialen hiervoor in de toekomst beschikbaar komen. Onze tekeningen kenmerken zich door eenvoud. Deze kunnen ingezet worden voor zowel gedrukte als digitale media. Neem gerust contact met ons op voor een offerte of vragen.

Smart Energy Home helpt duurzaam bouwen
Dit is een infographic gemaakt om inzicht te geven in duurzaam bouwen. De tekening laat in een exploded view energiebesparende materialen zien die in de toekomst gebruikt gaan worden in woningen en gebouwen. Het gaat hier om een internationaal samenwerkingsverband van onder meer BASF, Evonik en Philips, met als doel de vermindering van energieverbruik in gebouwen. Dit project is ook wel bekend onder de naam: Smart Energy Home. Door een aantal eenvoudige maatregelen, zoals slimme isolatie en verlichting, kan het energieverbruik flink omlaag. Dat is hard nodig, want uit berekeningen van het VN-klimaatpanel blijkt dat er per jaar vele megatonnen CO2 de lucht in gaan voor het koelen en warm houden van woningen en kantoren. Reden voor de Europese Commissie om de regels fors aan te scherpen, waardoor het energieverbruik op termijn moet gaan dalen. De chemische industrie wil door middel van het Smart Energy Home laten zien dat de branche een essentiële rol speelt bij het terugdringen van het energieverbruik. Zo heeft BASF verschillende innovatieve producten ontwikkeld, die hier een bijdrage aan leveren. Denk bijvoorbeeld aan lichte, kunststof kozijnen en speciale verf, die zonnestralen reflecteert waardoor ’s zomers de temperatuur in het huis aangenaam blijft. Verder maakt BASF onder andere gipsplaten waarin kleine met was gevulde bolletjes zijn verwerkt. Overdag absorberen de balletjes de warmte om die vervolgens ’s avonds weer af te geven.

Slimme oplossingen om energie te besparen:
Windturbine; Luchtcirculatiesysteem; Zonnepanelen; Zonneboiler, Verbeterde glas-isolatie; Warmte-terugwinsysteem; Witte OLED’s (organische LED’s) voor verlichting. Zelfreinigende ramen door hoogwaardige coatings; Fotovoltaïsche zelfreinigende muurverf; Barrières tegen warmtestraling (‘s zomers); Energie-omzetting (door het absorberen van kinetische energie op de vloer en die om te zetten in elektriciteit); Brandstofcellen en Waterstof of andere opslagsystemen energievoorziening; Barrières tegen stralingswarmte (‘s winters); Sensoren om verwarming of licht in of uit te schakelen.

Besparingen
Volgens het VN-klimaatpanel IPCC is efficiënt energiegebruik in steden een van de grootste uitdagingen in het moderne klimaatbeleid. Per jaar gaan vele megatonnen CO2 de lucht in voor het koelen en warm houden van woningen en kantoren. Vooral oude gebouwen zijn ware energieverspillers. In de Europese Unie moeten woningen sinds 1 januari van dit jaar zijn voorzien van een zogeheten energiecertificaat, vergelijkbaar met het keurmerk voor huishoudelijke apparaten. Het geeft huurders en huiseigenaren een idee van het energieverbruik in hun woning. Omdat voor kantoorgebouwen een dergelijke waardering ontbreekt, wil de Europese Commissie de regels fors aanscherpen. In 2020 moet dat leiden tot een daling van 6 procent van het energieverbruik.

Slim spul
De ontwikkeling van nieuwe isolatiematerialen is de laatste tien jaar in een stroomversnelling geraakt. Maar die zijn veelal nog te duur. Door grootschalige toepassingen, kan de kostprijs omlaag. Voor het Smart Energy Home heeft men hoge verwachtingen van toekomstige snufjes als de Phase Change Materials van het Duitse bedrijf BASF: bouwmaterialen waarin kleine met was gevulde balletjes zijn verwerkt. Overdag absorberen die balletjes de warmte en geven die 's avonds weer af. Dat verbetert het binnenklimaat en bespaart in de stookkosten.
Nog meer energiebesparing zit in de ontwikkeling van slimme ramen. In de winter verdwijnt een groot deel van de warmte door het glas naar buiten, en in de zomer laten ramen te veel warmte binnen. Eenduidige oplossingen - kleine of grote ramen, licht of donker glas - zijn er niet. Ieder klimaat heeft zijn eigen kenmerken, verklaart Bax. "Spanjaarden willen de warmte buiten houden en gebruiken airconditioning. In Zweden moet de warmte juist binnenblijven, maar willen de bewoners in verband met zonlicht toch grote ramen. We zoeken dus naar slimme coatings."

Ook op het gebied van verlichting zal veel te winnen zijn. Onder meer Philips werkt aan een nieuwe generatie ledverlichting die meer en warmer licht geeft. Ledlampen zijn zuiniger dan de gebruikelijke spaarlampen en halogeenverlichting, maar zijn niet geschikt als leeslamp of andere krachtige lichtbronnen. Bovendien klagen consumenten over het harde, blauwachtige licht. Dankzij nieuwe productiemethoden hoopt Philips nog dit jaar ledlampen op de markt te brengen die wel warm en huiselijk licht verspreiden.

Proefprojecten
Hoewel energieverbruik hoge prioriteit heeft, kijken de ontwerpers van het Slimme Huis ook naar gezondheidsaspecten en gebruiksgemak. Er zijn slechte voorbeelden van eerste generaties energiezuinige woningen met veel te weinig ventilatie en problemen met vocht. Maar dat is inmiddels opgelost. Ook laten moderne warmtewisselaars toe dat er voldoende frisse lucht binnenkomt, terwijl de warmte niet door het open raam naar buiten verdwijnt.

Voorlopig werkt het consortium Smart Energy Home aan verbeteringen voor bestaande woningen en kantoren. Met name appartementsgebouwen, het meest voorkomend in steden, lenen zich bij uitstek voor die aanpassingen. Proefprojecten in Barcelona, Berlijn, Parijs, Londen en Rotterdam moeten de effectiviteit aantonen. Nieuwbouwwoningen zijn op zijn vroegst in 2011 aan de beurt.