logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    

Infographic over diversiteit producten bioraffinage

 
 

 
   
 
    Schematische tekening Bioraffinage
Bioraffinage is het duurzaame verwerken van biomassa in een spectrum van vermarktbare producten en energie. Deze infographic, afkomstig uit een reeks infographics over Bioraffinage, toont de relatie tussen de te verwerken stoffen en die hernieuwde vermarktbare stoffen. Het is vergelijkbaar met de huidige verwerking van ruwe aardolie in olieraffinaderijen, maar dan op basis van hernieuwbare grondstoffen.

In deze infographic, ook wel infografiek,
over bioraffinage wordt met pictogrammen en pijlen verschillende aspecten van bioraffinage beschreven, zoals de omzetting van biomassa naar waardevolle producten door bestaande en nieuwe conversieprocessen. Ook zijn er verschillende infographics gemaakt over bioraffinagevormen als groene bioraffinage, lignocellulose bioraffinage en marine bioraffinage. Met tekeningen uit deze reeks wordt ingegaan met duidelijke pictogrammen op de toekomstige ontwikkelingen: de beschikbaarheid en toepasbaarheid van biomassa en de omzetting naar tussen- en eindproducten. Wat gaat de markt doen op korte en lange termijn? Wat betekent dit voor de sociale- en milieutechnische aspecten? En hoe ontwikkelt de keten?

Het concept bioraffinage
is niet alleen interessant voor chemie en industrie. Het biedt perspectieven voor duurzame ontwikkeling in de landbouw. Met name in de regio Noord-Nederland is veel interesse in de zoektocht naar nieuwe afzetmogelijkheden voor bestaande dan wel nieuwe gewassen. Sinds enkele jaren is er veel activiteit in deze regio op het gebied van productie van bio-energie (bioethanol uit suiker, biodiesel). Het is echter de vraag of beperking tot bio-energie financieel en energetisch haalbaar is. Over deze onderwerpen heeft Idiomorf presentaties gemaakt met interactieve animaties ter begeleiding van diverse lezingen en congressen over dit onderwerp.

Een bredere benadering van bioraffinage
in praktijk is ontwikkeld door Avebe. Dit is hoofdzakelijk een aardappelverwerkend bedrijf, maar experimenteert met de verwerking van gras. Gras is een uitstekende grondstof voor bioraffinage: het bevat hoogwaardige eiwitten en goed toepasbare vezels. Het kan veel efficiënter benut worden dan via de koe. Chemisch gaat dat prima, maar logistiek blijkt het proefproject minder eenvoudig. De problemen om de levering van goed en goedkoop gras zeker te stellen maken duidelijk dat er meer voorwaarden aan zo’n innovatie vastzitten dan alleen een mooi proces en een goed product.

Zoekt u illustraties als deze?
Wij hebben voor een collectie infographics gemaakt voor een netwerkorganisatie met leden in de bioraffinage. Met onze infographics en animaties is het mogelijk om met sfeer en uitstraling begrip over te brengen op uw doelgroep. Deze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak.