logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Schematische werkwijze driedimensionale tekeningen gemaakt met een 3D-scanner verwerkt door een CAD-programma  

 
   
 
   

Voor deze opdrachtgever uit de technische branche hebben wij een infographic gemaakt die schematisch de werkwijze weergeeft die doorlopen wordt bij het scannen van een industriële ruimte. De 3D-scanner, geplaatst in zo'n ruimte, maakt net als een fotocamera een beeld van een driedimensionale omgeving. Van elk gewenst punt in deze omgeving wordt de afstand tot de scanner vastgelegd en weer gegeven in een puntenwolk. Dit scheelt een heleboel handmatig meetwerk. Of het nou om een maritiem onderwerp gaat als een vrachtschip, of een industrieel project als een fabriekshal. Als resultaat lervert de 3D-scanner een puntenwolk op die met een computer vertaalt wordt naar een virtuele omgeving driedimensionaal. De scanner gebruikt ruim honderd miljoen pixels en heeft daardoor een zeer hoge nauwkeurigheid.

Zoekt u animaties als deze?
Technische animaties en infografieken kunnen veel verheldering brengen en maken het mogelijk om complexe technische informatie beter te begrijpen. Dit bespaart u en de eindgebruiker moeite en tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

Brede toepassingsmogelijkheden
Alle soorten omgevingen legt de scanner vast. Alleen glanzende objecten en vloeistoffen zijn niet altijd scanbaar. Een computerprogramma zet de gemeten afstanden om naar engineeringprogramma’s als AutoCAD of Cadmatic. Dit biedt diverse toepassingsmogelijkheden:

• Moduleren naar engineeringomgeving
• Moduleren van componenten (bijvoorbeeld installaties en motoren)
• Controle op kwaliteit van de maatvoering
• Plannen en registeren voortgang van bouwprocessen
• Trainen van personeel
• Vastleggen van schade
De driedimensionale reconstructie komt in een databank. U kiest de gewenste nauwkeurigheid en daarbij horende licentie. Wilt u later toch een nauwkeurigere tekening? Dan is een nieuwe scan niet nodig. Men voert dan uitsluitend de extra gegevens in het engineeringprogramma in.

Multidisciplinaire oplossing
Ook voor productie, montage, ingebruikname en onderhoud
van (prefab) installaties en leidingen is 3D-scannen een goede oplossing. Voor
elke vraag is een passend antwoord.

Hoe gaat 3D-scanning in zijn werk?
Een camera registreert verschillen tussen donker en licht in het op het object geprojecteerde patroon waarna de digitale 3d-versie van het te scannen object wordt opgebouwd. De kleuren van het object worden aan de 3d-scan toegevoegd als het object helemaal gescand is. Het systeem is weliswaar niet perfect door het gebruik van slechts één camera, echter valt dit gemis te ondervangen door het object een paar keer vanuit andere hoeken te scannen zodat er geen oppervlakte-informatie verloren gaat. De 3d-scanner moet binnen twee jaar op de markt komen, en Spiral Scratch rekent vooral gamefanaten tot de doelgroep die een digitale versie van hun bezittingen in de virtuele wereld willen gebruiken voor bijvoorbeeld racegames.

Toepassingen 3D Scannen
Door de 3d scan techniek toe te passen kunnen Prototype Test stukkensnel, noukeurig en relatief goedkoop geproduceerd worden. Deze prototypen kunnen door 3D scanner getest worden op crash-tests, vervormingen, stijfheid door aan de test vooraf 3d scan opnamen te maken en die te combineren met de 3d scan informatie na de test. Een computer programma registreert dan de afwijkingen.