logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Doorsnee tekening van een groothoeklens van een fototoestel  

 
Copyright 2008, Idiomorf infographics  
 
   

Zoekt u illustraties als deze?
Wij hebben voor klanten als deze een aantal verscheidene technisch educatieve tekeningen gemaakt. Hiervan ziet u een voorbeeld van een groothoek objectief op deze pagina. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Dit bespaart u geld en de eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.

Bent u geïnteresseerd geraakt door deze tekeningen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Fotograferen met een camera uitgeruct met een Groothoekobjectief
Een groothoeklens op een camera geeft een totaal andere kijk op een traditioneel perspectief. De eigenschappen van de grotere hoek is niet alleen meer beeld, maar zo'n groothoeklens heeft ook een grotere scherptediepte dan bij een camera met gewone lens of telelens het geval is. Hierdoor worden voorwerpen met verschillende afstanden onderling toch scherp.
Zo kan een object redelijk dichtbij de lens van de camera zijn en toch de achtergrond scherp houden.
Deze diepte-gewaarwording is bij dit soort lenzen groot. Afhankelijk van de lens wordt een sterk vervormd beeld verkregen bij alles wat dichtbij staat. Hierdoor lijkt alles dichter bij te staan en alles wat verder staat lijkt nog verder te staan. Gezichten met een grote neus en kleine oortjes van een persoon met een groot hoofd en kleine voetjes zijn een voorbeeld van deze vertekening.
Een extreem voorbeeld van dit type lens is een "fish-eye". Dat is een lens waarbij we onder een hoek van 180° kunnen fotografen. De resultaten van het gebruik van deze lenzen zijn sterk vervormde beelden naar de randen van het beeld toe. Extreme groothoeklenzen geven gegarandeerd een vervremende vertekening. Wanneer je bijvoorbeeld mensen te dichtbij fotografeert krijg je een onflatteus resultaat. Als een 21-mm lens recht op iemands gezicht gericht wordt, dan lijkt de neus enorm uitvergroot en lijken de oren plat tegen het hoofd aan te liggen.

Lichtsterkte
Een tweede kenmerk van een groothoeklens, is de lichtsterkte. Met lichtsterkte wordt verstaan de grootste diafragmaopening die mogelijk is. Een standaardobjectief kan het volgende kenmerk hebben: 35 mm f/1.8. Hier is 35 mm de brandpuntsafstand, f/1.8 de maximale lensopening. Hierin is het getal van de maximale lensopening een verhoudingsgetal tot de brandputsafstand. Een grote lensopening is van belang voor een maximale lichtdoorlating. Een objectief die een openings diameter heeft van bijvoorbeeld 8cm laat meer licht door dan één van 3cm. Ook de fysieke lengte is van belang. Hierbij is echter de openingsverhouding van belang; een teleobjectief met een brandputnsafstand van 300 mm heeft dezelfde lichtsterkte als een 24 mm groothoekobjectief met dezelfde een maximale lensopening van f/2.8! Het teleobjectief heeft daarvoor wel een veel grotere diameter nodig dan het groothoekobjectief.
Het aantal gebruikte lenzen in zo'n objectief heeft weinig invloed op de effectieve lichtsterkte. Lichtsterke objectieven hebben meer correctielenzen nodig. Zoomobjectieven die een groot bereik hebben, zouden dan door die veelheid van lenzen, te complex, te duur en te zwaar worden.

Compacte CCD megapixel sensors
CCD's waren tot nu toe alleen ingebouwd in weinig handzame camera's die vooral in fotostudio's van bijvoorbeeld productfotografen te vinden waren. Er is nu echter een hele nieuwe weg ingeslagen wat betreft megapixels. De nieuwste CCD is wel het meest in het oog springende kenmerk van de nieuwe generatie fotocamera's. Kenmerkend voor dit type camera's is dat daar een 30 x 45 mm ccd-sensor ingebouwd die beelden tot 37,5 megapixel oplevert. Deze hoge resolutie zorgt voor een forse datastroom. Deze beeldinformatie wordt verwerkt door een speciale processor.

Naast de veelomvattende mogelijkheden die te danken zijn aan een groothoek objectief met een groot bereik, beeldstabilisatie en een hoge resolutie, bevat tegenwoordig dit soort lenzen technologieën die uitstekende resultaten leveren. Ook biedt dit lenstype voor deze camera een hoge lichtsterkte voor situaties met weinig licht. Voor creatieve opties nadat de foto is gemaakt, kunnen gebruikers de functie ‘Beeld optimaliseren’ toepassen om monochrome foto’s te maken, waarbij ze de keuze hebben uit vier filters voor verschillende effecten. Hierbij blijft de originele kleurenversie van de foto behouden.
De groothoeklens zoals op de tekening weergegeven is voor fotoliefhebbers die snel en direct foto’s willen maken. Met de vijftien voorgeprogrammeerde onderwerpsstanden voor diverse situaties, zoals nachtopnamen, strand, vuurwerk en sportfotografie kan de camera direct worden ingesteld voor het beste resultaat. Omdat met sommige camera's gefilmt kan worden, kan actie natuurgetrouw vastgelegd worden met een beeldsnelheid van 30 bps. Ook zijn intervalopnamen mogelijk. Hiermee kunnen onderwerpen die geleidelijk veranderen in de loop van uren of zelfs dagen versnelt worden weergegeven.