logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
Grafiek over hersenactiviteit tijdens normale slaap  
 
Copyright 2010, BSL Praktijk Atlas  
 
   

Grafiek slaapfases
Bovenstaande grafiek laat het verschil zien tussen de verschillende slaapfases ook wel REM slaap (Rapid Eye Movement-slaap) en de non-REM slaap genoemd. In de non-REM slaap laat het EEG (elektro-encefalogram) langzame golfbewegingen zien met frequenties van 4-13 HZ en maken de ogen langzaam rollende bewegingen. Incidenteel kunnen korte afwijkingen op het EEG optreden tijdens deze slaapfase, zoals plotselinge, hoog-frequente uitslagen, de zogenaamde slaapspoelen, alsmede een enkele grote uitslag die K-complexen genoemd worden. Tijdens de REM slaap laat het EOG veel bewegingsactiviteit van de ogen zien en wordt op het EEG een zeer gedesynchroniseerde hersenactiviteit waargenomen, hetgeen verrassend genoeg overeenkomt met het soort EEG activiteit van wakkere, alerte of geconcentreerde personen. Hierom wordt deze slaapfase ook wel paradoxale slaap genoemd.

Zoekt u illustraties als deze?
Grafieken en diagrammen zijn een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de hersenactiviteit. De data van deze gegevens zijn verwerkt als grafische weergave om een beeld te krijgen van de statistiek. Wij hebben voor klanten als deze een grote verscheidenheid aan grafieken, histogrammen gemaakt. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

Tijdens de slaap wisselen we minstens acht keer van lichaamshouding. Een onrustige slaper doet dit zelfs gemiddeld zo'n dertig keer per nacht. Een volwassene weet uit ervaring in zijn slaap rekening te houden met de beperkingen van zijn eigen bed. Als we tijdens de slaap eerst de ene kant op draaien, weten we onbewust dat we de volgende keer de andere kant op moeten draaien. Een jong kind mist deze ervaring. Kinderen tot vijf jaar draaien daarom soms twee keer achter elkaar dezelfde kant op en vallen dus eerder uit bed. Dit kan leiden tot slapeloosheid. Volwassenen slapen in het algemeen ook rustiger dan kinderen.

Apneu
Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan 10 tot 15 apneus per uur optreden, spreekt men van een slaap-apneu-syndroom. Iedereen krijgt wel eens apneus in zijn slaap. Het is pas wanneer deze vaak voorkomen en lang duren, dat ze een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid.

Als je dit syndroom hebt rust je niet goed uit tijdens de slaap en voel je je overdag moe. Verder kun je last hebben van concentratiestoornissen en vergeetachtigheid. Je kunt het 's nachts ook benauwd krijgen omdat er tijdelijk niet genoeg zuurstof in je bloed komt. Als zo'n zuurstoftekort te lang duurt kan er zelfs schade ontstaan aan de hartspier, de hersenen en andere vitale organen.

De behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Een mogelijkheid is het dragen van een neuskapje tijdens het slapen. Het kapje zit aan een apparaat dat extra lucht in de keel blaast. Als de klachten ernstig zijn kan een operatie misschien uitkomst bieden. Daarbij wordt een deel van het gehemelte weggehaald. Verder moeten alcohol voor het slapengaan en slaap- en kalmeermiddelen vermeden worden. Bij zwaarlijvigheid zal een dieet worden voorgesteld.