logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
YMVKas = Grondkabel met stalen (gevlochten) mantel  
Grondkabel met stalen (gevlochten) mantel  
Copyright 2010, Idiomorf infographics  
 
   

Zoekt u illustraties als deze ?
Wij hebben voor deze klant een aantal tekeningen gemaakt voor electrische bedrading. Hiervan ziet u een voorbeeld op van een grondkabel op deze pagina. Onze technische illustraties en animaties maken het mogelijk om dergelijke producten zeer gedetailleerd weer te geven. Dit bespaart u geld en de eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.

Bent u geinteresseerd in onze tekeningen? Neem contact met ons op voor een afspraak.

Uitleg van enkele veel voorkomende begrippen op elektra-gebied
Fase
De "stroomvoerende" draad, hierop staat (bij de meeste installaties*) 230 Volt ten opzichte van de nul én ten opzichte van aarde. De genormaliseerde kleur voor de fase is bruin, in (grond-)kabels komt als fase ook zwart voor. De dikte is na de zekeringkast bij huisinstallaties 2,5 mm².

 • Nul
  De retourdraad van de elektraverbinding. Hierop staat (bij de meeste installaties) een hele lage spanning ten opzichte van de aarde. De genormaliseerde kleur voor de nul is blauw. Ook hiervan is de dikte na de zekeringkast bij huisinstallaties 2,5 mm².

 • Schakeldraad
  De verbinding tussen een schakelaar en een verbruiksapparaat, meestal tussen schakelaar en lamp. En tussen twee schakelaars onderling, indien het om een wisselschakeling (populair, maar onjuist: hotelschakeling) gaat. De schakeldraad is zwart en meestal wat dunner dan de andere draden: 1,5 mm².

 • Aarde
  Aarde, ook vaak aangeduid als PE (protective Earth), zorgt voor veiligheid.
  Door te aarden wordt voorkomen dat metalen delen van lampen en apparatuur onder spanning kunnen komen te staan.

  Aarding bestaat normaal gesproken uit een (voldoende diep) geslagen aardelektrode, waarmee een centrale rail in de groepenkast verbonden is (koperdraad 10-25 mm² blank).

  Vandaar uit gaat de aarding via een hoofdaarde rail onderin de meterkast naar een aarddrail in de groepenkast. Alle aansluitingen in de woning zijn op de aardrail aangesloten.
  Sinds enige tijd is het verplicht (in nieuwe installaties) overal geaarde wandcontactdozen te hebben.

  Aarding door middel van het verbinden met de waterleiding of cv is gevaarlijk en daarom verboden. Wel dient gas en waterleiding op een centraal punt verbonden te zijn met de aardleiding. Dit gebeurt vanaf bovengenoemde hoofdaard rail met blanke draden 4-6 mm².

  De dikte van de aardleiding (de draden in elektrabuizen in de woning) is eveneens 2,5 mm² indien geïsoleerd. De kleur van de isolatie is groen/geel. Aarddraad komt ook als blank (vertind) koperdraad voor en is dan 4 of 6 mm² dik. Dan is het (vaak) gebruikt als "potentiaal vereffenings" leiding in badkamers.

 • Aardlekschakelaar (ALS)
  Een schakelelement in een groepenkast, dat ervoor zorgt dat er niet meer dan een bepaalde stroom kan lopen tussen de spanningvoerende draden en aarde. De maximum stroom is normaal 30 mA.

  De ALS werkt volgens een systeem van vergelijken van de stroom door de "fase" en de teruggaande stroom door de "nul". Deze moeten gelijk zijn. Is er een groter verschil dan 30 mA tussen die twee stromen dan schakelt de ALS de spanning af.

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft de aardlekschakelaar voor zijn werking niet verbonden te zijn met de eigenlijke aarde!

  Omdat er meerdere groepen achter één ALS mogen zitten (maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar) zal bij afschakelen ook de spanning van de andere groepen wegvallen.

  Een aardlekschakelaar is géén kortsluitbeveiliging, bij sluiting tussen "fase" en "nul" zal de aardlekschakelaar er (meestal) niet uit gaan.
  Wel bestaan er speciale gecombineerde aardlekschakelaars/groepenautomaten, die dus beide functies in één hebben.

  Er bestaan zowel enkelfasige als driefasige aardlekschakelaars. In een huisinstallatie komt de enkelfasige ALS het meest voor.

 • Groepenautomaat
  Een zekering ter bescherming van de elektra-leidingen, uitgevoerd als een "doosje" in de groepenkast, met een handeltje waarmee hij aan en uitgeschakeld kan worden.
  De groepenautomaat hoeft niet, zoals de ouderwetse "stop" elke keer vervangen te worden, wanneer hij er uit gaat door kortsluiting of overbelasting.

  Groepenautomaten bestaan in verschillende types, meest voorkomend in huisinstallaties is type B, enkele keer voorkomend voor apparatuur met hoge aanloopstroom is type C.

  Er bestaan zowel enkelfasige als driefasige groepenautomaten. Daarnaast bestaan er dubbel uitgevoerde (2 x enkelfasig, gekoppeld) groepenautomaten, ten behoeve van kookgroepen.

 • Driefasig
  In beginsel is het gehele elektranet driefasig uitgevoerd. Dit betekent dat er drie stroomdraden zijn, waar "beurtelings" spanning op staat, en dat in een tempo van 50 Hertz (periodes per seconde). Om moeilijke beschrijvingen te vermijden: de praktijk is dat er tussen de drie fasen onderling ca 400 Volt staat en tussen elke fase en nul 230 Volt.

  Een driefasige meter- en groepenkast heeft drie toevoerdraden voor elke fase, plus een nul (en aarde). In de groepenkast wordt voor elke groep een fase + nul gebruikt voor een normale aansluiting van verbruiksapparaten en verlichting. Voor kookgroepen wordt soms de echte driefase aansluiting gebruikt via een daarvoor geschikte groepen-automaat.