logo idiomorf  
Bekijk de tekeningen op deze website en zie de kracht van de eenvoud
english translation vorige afbeelding terug naar overzicht volgende afbeelding    
   
infographic vroegtijdige diagnostiek leverkanker  
 
Copyright 2010, Idiomorf infographics  
 
   

GlycoHCC-test
Bovenstaande tekening laat een nieuwe methode zien om leverkanker op te sporen. Er wordt een druppel bloed afgenomen. Relatief veel 7-NA2FB (inzet A) duidt op cirrose. 9-NA2FB (inzet B) duidt op leverkanker. Na genetische analyse met DSA-FACE maakt analysesoftware de verschillen zichtbaar op een scherm.

Zoekt u illustraties als deze ?
Wij hebben voor klanten als deze een grote verscheidenheid aan tekeningen en animaties als deze gemaakt voor scheikundige vakbladen. Hiervan ziet u enkele voorbeelden op deze website. Onze illustraties en animaties maken het mogelijk om compliceerde processen beter te begrijpen. Dit bespaart u geld ende eindgebruiker tijd. Onze tekeningen kunnen gebruikt worden voor zowel gedrukte als digitale media.

Bent u geïnteresseerd geraakt en heeft u vragen? Neem contact met ons op voor een afspraak.

Leverkanker is zeer moeilijk op te sporen en is een belangrijke doodsoorzaak in Azië en Afrika. Aantasting van de lever door levercirrose, een leverziekte waarbij door bindweefselvorming structuurveranderingen optreden, is een belangrijke veroorzaker. Chronische infecties met het hepatitis B of -C virus worden ook in verband gebracht met dodelijke tumorvorming. Tot nog toe gebruiken klinische analisten de alfa-feto Proteïne test voor het aantonen van leverkanker. Deze bloedtest is weinig specifiek. De nieuwe test is gebaseerd op het aantonen van twee typen stikstofgebonden N-glycanen die voorkomen in, bloedeiwitten in het serum. Hiertoe maakt het VIB gebruik van de 3130 Genetic Analyser van Applied BioSystems. Dit instrument doet een genotypering op basis van DNA-Sequencer Aided Face. Deze techniek maakt het mogelijk om verschillen in glycosylatie in kaart te brengen. Veranderingen in de synthese van de glycanen, een onderdeel van koolhydraatstructuur van het eiwit worden zo zichtbaar.

Levercirrose
De lever is een groot en belangrijk orgaan. Bij een volwassen persoon is de lever zo groot als een voetbal en weegt ongeveer 1,5 kg. De lever ligt rechtsboven in de buik achter de ribben. Zonder lever kan een mens niet leven. De lever heeft verschillende belangrijke functies. De voornaamste taken betreffen: de stofwisseling, het samenstellen van de bloedvloeistof en het zuiveren (ontgiften) van bloed. De lever is eigenlijk te vergelijken met een kleine chemische fabriek. Hij produceert gal, maakt bloedeiwitten, slaat koolhydraten uit ons voedsel op, vormt glycogeen uit melkzuur dat uit onze spieren komt, helpt giffen af te scheiden, slaat ijzer op en produceert warmte zodat we een goede lichaamstemperatuur hebben. Het is dan ook niet voor niets één van de grootste organen in ons lichaam. Dit sponzige, roodbruine orgaan in de buik bevindt zich net onder het middenrif.

Er zijn verschillende leverziekten. De lever kan ziek worden door aangeboren afwijkingen, stofwisselingsziekten, virussen, bacteriën, medicijnen, alcohol, verwondingen of tumoren. Als de lever niet goed functioneert, ontstaan er storingen in de stofwisseling. Eén van de meest bekende verschijnselen bij een niet goed werkende lever is geelzucht. Hierbij treedt een kleurverandering van de huid, ogen, ontlasting en urine op. Wanneer er iets mis is met de lever, kan hij in veel gevallen zichzelf herstellen. Maar als de ziekte of verwonding te ernstig is, lukt dat niet meer. Omdat de lever zo belangrijk is, heeft dat grote gevolgen voor de gehele stofwisseling van ons lichaam. Als de lever zichzelf niet kan herstellen, treedt in het laatste stadium van veel leverziekten cirrose op.

Bij levercirrose wordt afstervend leverweefsel vervangen door vezelig weefsel, dat littekens (fibrose) vormt. De lever kan niet meer normaal functioneren en de nog overgebleven gezonde rode bloedcellen krijgen geen bloed meer aangeleverd. Cirrose kan veroorzaakt worden door ontsteking (hepatitis B), vergiftiging of langdurig, overmatig alcoholgebruik.

Levercirrose levert veel klachten op. Je verliest je eetlust, bent misselijk en moet braken. Je gewicht en spierkracht nemen af. Je huid jeukt, je krijgt een slechte adem en kunt bloedende spataders in slokdarm en endeldarm krijgen. Dat laatste komt doordat het bloed een alternatieve route zoekt om van de lever terug naar het hart te gaan. Het is zelfs mogelijk dat je bloed ophoest.

Het is belangrijk bij vage bovenbuikklachten die lange tijd bestaan en niet vanzelf verdwijnen, naar de huisarts te gaan. Door middel van lichamelijk onderzoek en eventueel eenvoudige testen kan hij meestal de oorzaak achterhalen en een eventueel ernstige ziekte uitsluiten.

Leverkanker
Bij leverkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de lever. Meestal is de tumor een uitzaaiing van een kwaadaardige tumor elders in het lichaam. De lever is een van de eerste organen waar kwaadaardige tumorcellen die via het bloed worden verplaatst, schade aan kunnen richten. Longkanker is een berucht voorbeeld. Primaire levertumoren komen maar zelden voor. Gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, buikklachten en algemeen onwel bevinden kunnen voorkomen. Meestal leidt een leveraandoening tot zwelling van de lever. Pijn hoeft niet voor te komen. Geelzucht (een gele verkleuring van de huid en oogleden) kan een belangrijke aanwijzing zijn voor een aandoening van de lever. Dikwijls zijn ook klachten veroorzaakt door de primaire tumor aanwezig.